Intervija ar Īvandes muižas saimnieku Renāru Sproģi

 

Projekts “Muižnieka muižu metrika” viesojās Īvandes muižas jaunajā kungu mājā, kas būvēta ap 1860.gadu. Arhitekts Teodors Heinrihs Zeilers (1827 -1902) ir viens no tā laika vadošajiem muižu projektētājiem Kurzemē. Viņa roka pielikta pie Cēres, Cīravas, Dursupes, Grenču, Lielvirbu, Oksles un Rūmenes muižas projektiem. 1905. gadā tā tiek pilnībā nodedzināta un par to klīst nostāsti, ka vietējo iedzīvotāju pluinītāš pēļu un spilvenu dūnas vēl ilgi bijušas saķērušās apkārtnes kokos un krūmos.  Vēlāk 1912-1913.gadā to atjauno pēdējais Lielīvandes muižas īpašnieks barons Edgars fon Heikings.

1920.gada agrārās reformas rezultātā muižu atsavina, atjaunošanas darbi tiek pārtraukti un kolonnas pie ieejas durvīm savu stāstu līdz galam tā arī neizstāsta… Muižā vēl šodien apskatāmi oriģinālie sienas paneļi un iebūvētie soli, kāpnes, parketa un flīžu grīdas, durvis un logi ar iekšējiem slēģiem. Parkā apskatāma Baltijā lielākā baltegle, kas slejas 38 m augstumā, savukārt, apkārtmērs mērāms 5 cilvēku “apskāvienā” jeb apmēram 4.5 metri.

Videobloga intervijā uzzināsim kādi plāni ir muižas jaunajam saimniekam Renāram Sproģim. Kas ir tā motivācija dzīvot Cēsīs, bet atdzīvināt muižu Kurzemē, un ko garšīgu var sagatavot saimniece Anita. Skatāmies!



Komentāri