Pavasaris Nurmuižā - gids Aldis Denčiks

 

Nurmuižas pils, kas celta 16. gadsimta otrajā pusē, ir piedzīvojusi vairākas fundamentālas pārbūves līdz jaunākajiem laikiem, kad tagad teju no drupām, muižas kompleksa ēkas piedzīvo savu atdzimšanu. Apjomīgākās no tām 17. gadsimtā, vēlāk 1830 -1880.gados un pēc Vilhelma Bokslāfa projekta 1909 1912.gados. Šobrīd pils komplekss tiek atjaunots pateicoties tā īpašniekam Oļegam Fiļam, arhitektam Ērikam Cērpiņam un projekta vadītājam Aināram Ķego. Projekts “Muižnieka muižu metrika” viesojās šajā muižas kompleksā, kur notiek vērienīgi atjaunošanas darbi, un tiek realizētas dažādas idejas, lai ta būtu pievilcīga XXI gadsimta ceļotājiem. Stāstus kas vieno Latviju un Ēģipti, par tomātu dēstiem, kas baronu laikos auguši zem klajas debess, palmām un apelsīnu kokiem, par muižas cietumu, par lielāko Latvijā ķieģeļu kolekciju ar dzīvnieku pēdu nospiedumiem tajos, par muižas kalpotāju darbiem - stāstīs publicists, novadpētnieks un Nurmuižas gids Aldis Denčiks. Skatāmies!

Celtnei gājis secen muižu dedzināšanas vilnis, kas notika 1905. gadā, tik tāpēc vien, ka barons Oto fon Firkss 19. gadsimta beigās uzbūvējis pagasta skolu, un viņa pilij dedzinātāji nav ķērušies klāt. Nospēlēja arī tas, ka pirmā muižkunga barona Georga fon Firksa laikā tika uzcelta vietēja baznīca, kurā starp citu viņš pats ar sievu apglabāti.

Šobrīd galvenās liecinieces par Nurmuižas dzīvi ir dažas senas fotogrāfijas, izrakumos atrastie dažādu laiku artefakti, seni avīžraksti un cilvēku nostāsti.  Otrā stāva lielā zāle, ēdamzāle, muzikālais salons ar freskām un oriģinālajām krāsnīm ļauj iedomāties to krāšņumu, kas kādreiz šeit valdījis. Starp citu, nacionālā romantisma stila cienītāji arī šeit atradīs kaut ko interesantu. Ko? Lai paliek intrigai.

Citas muižas kompleksa ēkas vēl atjaunota, toties rekonstrukcijas darbi ir pabeigti oranžērijā, kur kādreiz audzētas palmas un apelsīnkoki, bet šobrīd aug vīnogas un siltumnīcā. Atjaunots stallis, liela smēde, kurā vienlaicīgi darbojušies vairāki kalēji, bijusī cūku kūts, krogs pateicoties kuram muiža kādreiz uzlabojusi savu saimniecisko dzīvi un citas ēkas. Tiek atjaunots parks, kas kādreiz nospēlēja par labu baroneses fon Firkss izvēlei palikt šajā muižā.  

Vairāk fotogrāfijas no šī apmeklējuma:











Ir stāsts, kas cēlies no Grieķijas mitoloģijas, kur Zevam izdevies savaldzināt Spartas valdnieka sievu Ledu milzīga baltā gulbja izskatā esot. Šīs savienības rezultātā piedzima skaistā Helēna (vienīgā Zeva meita no mirstīgās sievietes), kuras dēļ vēlāk izcēlies Trojas karš.





Sekojiet projektam "Muižnieka muižu metrika" un uzziniet kaut ko jaunu par Latvijas muižām neklātienē vai ieplānojiet savas brīvdienas kādā no tām!


Komentāri