Ir noskaidroti konkursa “Pavasaris muižā. Sniegpulkstenītes” fotokonkursa uzvarētāji

 

Pavasaris ir laiks, kad mostas daba un īpaši jau šobrīd, kad pasaulē starptautisko tūrismu ierobežo COVID19 ierobežojumi, ir laiks, lai apceļotu Latviju, tajā skaitā pilis un muižas ar kurām Latvija ir bagāta. Lai veicinātu ceļotāju interesi par detaļām, kas reizēm pat nesaistās ar kultūrvēsturisko mantojumu, bet ar lietām un notikumiem ap muižām, šogad par pamatu tika ņemta pavasara vēstnese - sniegpulkstenīte.  Tā saucamā dārzbēgle, skaista, trausla, daudziem zināma un pazīstama, un tās ienākšana Latvijā visticamāk ir saistīta ar muižu dārziem un parkiem.

Latvijas piļu un muižu asociācija (LPMA), projekts “Muižnieka muižu metrika” un ziedu kolekcionārs Jānis Rukšāns vienojās par fotokonkursa organizēšanu marta, aprīļa mēnešos. Balvās interesanti kolekcijas krokusu sīpoli no J.Rukšāna privātā dārza. “Iespējams kādai muižai tas būs kā mazs “magnētiņš”, kas ziedu laikā palīdzēs piesaistīt viesus”, iesaka  viens no konkursa organizatoriem Armands Muižnieks.

Facebook un Instagram publicētajām fotogrāfijām nebija skaita vai radošuma ierobežojuma. Konkursā piedalās pāri par 100 fotogrāfijām, kas raksturo Lizuma, Endzeles, Mežmuižas, Cēres, Cesvaines, Druvienas, Duntes, Durbes, Bīriņu, Bramberģes, Zemītes, Sasmakas, Stāmerienas, Ilgu, Duntes, Dzērbenes, Alūksnes Jaunā pils, Skursteņmuiža, Vadakstes, Līves, Puikules, Padures, Pelču, Bakūzes, Lielplatones, Lielvircavas, Blankenfeldes, Šlokenbekas, Kaucmindes, Cēsu, Lielbornes, Liepupes, Virkas, Maras, Tinģeres pilis un muižas.

LPMA prezidents Jānis Lazdāns par konkursa norisi saka:” Konkursa mērķis bija pievērst uzmanību pilīm un muižām un, ka mijiedarbībā ar dabas procesiem var saskatīt kaut ko skaistu. Tika iesniegti tiešām skaisti darbi un grūti bija izvēlēties labākos. Bet paldies visiem dalībniekiem!”

Konkursa uzvarētāji ir:

1.vieta Sasamakas pils (Ilva Vanaga)

2.vieta Lielplatones muiža (Maruta Donika) (LPMA)

3.vieta Durbes pils (Durbes pils) (LPMA)


“Fotogrāfijā ir svarīgi noķert momentu – gaismas, kompozīciju...kaut ko mirklīgu, mainīgu un iemūžināt tā, lai skatītājs sajustu intrigu,” iesaka fotogrāfs Māris Lazdāns.

Speciālbalva no projekta “Muižnieka muižu metrika” tiek piešķirta Jūlijai Mironovai, kura ar ģimeni ir apmeklējusi 6 muižas un ar to fotogrāfijām piedalījās konkursā.

Konkursa darbus vērtēja LPMA prezidents Jānis Lazdāns, SIA “Photored” galvenais fotogrāfs un projektu vadītājs Māris Lazdāns, Armands Muižnieks no projekta “Muižnieka muižu metrika” un papildus pieaicināts foto entuziasts Artis Gustovskis no Kuldīgas fotokluba ”Divas upes".  Fotogrāfijas apskatāmas Facebook un Instagram platformās ar #pavasarismuižā.

LPMA ir dibināta 2000.gadā un tās galvenie mērķi ir veicināt Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, piļu un muižu unikālo kultūras mantojuma vērtību un vides apzināšanu, izpēti, atjaunošanu, uzturēšanu, pielāgošanu izmantošanai, izmantošanu un attīstību; sekmēt tūrisma, kultūras un radošu industriju nozaru un ar tām saistītās infrastruktūras un pakalpojumu attīstību pilīs un muižās; paplašināt piļu un muižu pieejamību sabiedrībai; popularizēt kultūras mantojuma saglabāšanu, attīstīt sabiedrības kultūras mantojuma apziņu un veicināt sabiedrības līdzdalību kultūras mantojuma aizsardzībā.

 

 

Armands Muižnieks

Projekts "Muižnieka Muižu Metrika"

Tālr.29218560

Komentāri